Αρχάνες, Μοναδικό Σταυροδρόμι ζωής!

Με φόντο την περήφανη γη της Κρήτης, πλούσια ιστορική και πολιτιστική διαδρομή 5000 ετών, οι Αρχάνες εκτείνονται διαχρονικά στο χώρο και το χρόνο και απέχουν μόλις 10 χλμ από την Κνωσό και 15 χλμ από το Ηράκλειο. Η προέλευση του ονόματός τους (Αρχ, Αχ,) συνδέεται από τους Μινωικούς χρόνους, με στοιχεία που έχουν σχέση με το νερό, το οποίο υπήρχε άφθονο στην περιοχή και από εδώ μεταφερόταν για την ύδρευση των παλατιών της Κνωσού.

Σε ένα εκθαμβωτικό φυσικό περιβάλλον, όπου δεσπόζει το όρος Γιούχτα, αναπτύσσεται ο οικισμός-πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης- άριστα διατηρημένος, αλλά και σύγχρονος, αποτελώντας πραγματικά μοναδικό προορισμό για όλο το χρόνο (Β’ Βραβείο Οικιστικής Ανάπλασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ο οικισμός αποτελείται από τις μικρές πανέμορφες γειτονιές Τρούλλου, Τουρκογειτονιάς, Τζαμί, Κονάκι, Ακρόπολη, τόποι γεμάτοι χρώματα και ενέργεια, που απλώνονται στο μοναδικής ομορφιάς κρητικό τοπίο με καταπράσινα φαράγγια, απαλούς λόφους και καρποφόρες πεδιάδες.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει την παρθένα φύση, να συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις, να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους, αναπτύσσοντας μοναδικά συναισθήματα ελευθερίας και αυθεντικότητας και να ανακαλύψει ξεχωριστές εμπειρίες ζωής. Σας περιμένουμε να σας καλωσορίσουμε με τη γνωστή στα πέρατα της γης κρητική φιλοξενία, γιατί για εμάς ο φιλοξενούμενος μας είναι μοναδικός.

Ελάτε για να βιώσετε μοναδικές εμπειρίες, να ζήσετε ανέμελα, να εξερευνήσετε αρχαία μονοπάτια, να ανακαλύψετε μαζί μας τις Αρχάνες, ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΖΩΗΣ που πρέπει να απολαύσει ο κάθε επισκέπτης!!!

Αρχαιολογικοί χώροι – Μουσεία

Αξίζει να επισκεφθείτε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους. Περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών για τις αρχαιότητες που βρίσκονται στο Φουρνί (Βασιλικοί Τάφοι, Βαθύπετρο, Τουρκογειτονιά, Μινωικό Ιερό του Γιούχτα), το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείου Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Μουσείο Κρητικής Ιστορίας και Παράδοσης. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Μινωικό Ανάκτορο Αρχανών, που βρίσκεται στην περιοχή Τουρκογειτονιά και το μεγαλύτερο μέρος του ήρθε στο φως το 1964. Το ανάκτορο ήταν εξίσου μεγαλοπρεπές με το ανάκτορο της Κνωσού και καθώς φαίνεται ενώνονταν με ισχυρούς δεσμούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Υδραγωγείο Μοροζίνι, το οποίο βρίσκεται στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.

Παράδοση και Πολιτιστικά δρώμενα

Η κρητική διατροφή αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και είναι γνωστή για τα θετικά αποτελέσματά της στην υγεία και τη μακροβιότητα των κατοίκων. Γνωρίστε και εσείς από κοντά τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής, παρακολουθήστε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γευμάτων, γλυκών του κουταλιού και συμμετέχετε στο ζύμωμα και το ψήσιμο ψωμιού σε ξυλόφουρνο. Ανακαλύψτε τα ήθη και έθιμα του χωριού, συμμετέχετε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής, ζήστε την κάθε στιγμή στα πανηγύρια μας, στις μουσικές εκδηλώσεις, μάθετε παραδοσιακούς χορούς, παρακολουθήστε θεατρικές παραστάσεις και θερινό κινηματογράφο.

Αγροτουρισμός

  • Από 20 Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο μάζεμα των σταφυλιών και στη διαδικασία παραγωγής κρασιού στον οινοποιητικό συνεταιρισμό του Δήμου.
  • Από αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλος Γενάρη, μπορείτε να λάβετε μέρος στην ελαιοσυγκομιδή και στη παραγωγή λαδιού στο τοπικό ελαιοτριβείο.
  • Από τα τέλη Οκτώβρη έως τις αρχές Γενάρη γίνεται η απόσταξη των σταφυλιών στα φημισμένα καζάνια (ρακοκάζανα) όπου παρασκευάζεται ρακί και ακολουθούν μεγαλοπρεπή γλέντια με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.
  • Μπορείτε να απολαύσετε μια επίσκεψη στο τοπικό εργαστήριο παρασκευής γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας και τυποποίησης αμπελόφυλλων και σαλιγκαριών.
  • Θα σας γοητεύσει η μετάβασή σας στην αναπαλαιωμένη Φάμπρικα παραγωγής ελαιολάδου Ελένη, όπου θα ανακαλύψετε διαχρονικούς τρόπους εξαγωγής του πολύτιμου καρπού.

Δείτε τους ξενώνες μας

Prinos-ManiliVillas-Billiards

Ξενώνας Πρίνος

"Δύναμη και Αντοχή"
Prinos-ManiliVillas-DiningRoom-1

Ξενώνας Κέδρος

"Αγνότητα και Προστασία"
Sfendamos-ManiliVillas-Bedroom--scaled

Ξενώνας Σφένδαμος

"Πολυτέλεια και Καλαισθησία"